Spaarvormen

AEX sparen
AEX sparen, ook wel bekend als index sparen, is een combinatie van verschillende opties. Dit houdt in het speculeren op de beurs maar toch de zekerheid van sparen. Dit kan door de inleggarantie, deze inleggarantie krijg je namelijk altijd terug. De rente die je ontvangt is afhankelijk van de beurs, als AEX spaarder kan je helaas niet ten volste profiteren van een eventuele beursstijging. Uiteraard is dit ook het geval bij een beursdaling, zodat je bij een beursdaling niet de volle winstdaling voor je kiezen krijgt. Door deze constructie is AEX sparen een beetje speculerend maar toch veilig. Het ingelegde bedrag staat voor een vooraf bepaalde tijd vast zodat er tussentijds niet opgenomen kan worden. Deze vorm van sparen is pas sparen als de inleg voor de volle honderd procent gegarandeerd wordt.

Bedrijfssparen
Als eigenaar van een bedrijf kan je sparen voor je eigen bedrijf maar ook voor je werknemers. De spaar mogelijkheden voor je bedrijf zijn bijna exact hetzelfde als voor de particuliere spaar mogelijkheden. De bedrijfsspaarrekeningen hebben namelijk voorwaarden die betrekking hebben op het bedrijfsleven en meestal hebben ze ook handige extra’s voor het bedrijf. Sparen voor je werknemers is ook mogelijk, dit kan via een spaarloonregeling of via een levensloopregeling.
Met een spaarloonregeling zetten uw werknemers elke maand vanzelf een deel van het brutosalaris opzij. Dat is vaak erg aantrekkelijk want uw werknemers hoeven over dat bedrag geen loonbelasting en sociale premies te betalen. In het geval van een spaarloonregeling betaald de werkgever namelijk de loonbelasting over het spaarloon. Doordat deze kosten voor de werknemers afvallen is de inleg meer dan het netto bedrag dat de werknemers kwijt zijn. Wel moet het geld minimaal 4 jaar een rekening blijven staan voordat de werknemer wat met zijn gespaarde geld kan doen. Bij een spaarloonregeling is het maximale bedrag wat gespaard kan worden per jaar 613 Euro.

Deposito sparen
Deposito sparen is misschien wel een van de bekendste vormen van sparen. Hierbij zet je een bedrag voor een bepaalde tijd vast waarover dan een vastgestelde rente over wordt betaald. Er zijn verschillende manieren om deposito te sparen maar elke vorm heeft wel een paar overeenkomsten zoals een bepaalde looptijd en rente. Deposito sparen is vooral aantrekkelijk als u wilt sparen met een langere looptijd. Doorgaans heeft Deposito sparen een hogere spaarrente dan bij andere spaarvormen

Groensparen
Groensparen kan gezien worden als een speciale vorm van sparen. Je gespaarde geld word geïnvesteerd in bedrijven en instellingen die rekening houden met de natuur en het milieu door middel van duurzame projecten die zijn goed gekeurd door de overheid, deze duurzame projecten dragen bij aan een duurzame samenleving. Zo steun je met je spaargeld tevens een goed doel. Zoals bijvoorbeeld windmolens en biologische landbouw. De belastingdienst geeft je belastingvoordeel aan de bedragen die aan deze projecten hebben meegedragen. Het bedrag krijgt een vrijstelling van vermogensrendementsheffing van 1,2 % en een belastingkorting van 1, 3 % tot een bepaald maximum bedrag. Met groensparen bepaal je zelf hoeveel en wanneer je spaart. Je geld is te allen tijde opneembaar. Overigens zijn er ook banken die andere vormen aanbieden waarbij je geld wel voor een langere periode vaststaat. Uiteraard krijg je over het gespaarde bedrag ook rente, de hoogte van deze rente is vergelijkbaar met de rente van een gewone rekening en soms wat hoger.

Internet sparen
Internet sparen is erg gemakkelijk en over het algemeen voordelig. De ene  internetspaarrekening heeft wel beperkende voorwaarden de ander weer niet. DIt is dus verschillend. Je doet alles over het internet met deze rekening, zoals bijvoorbeeld je saldo bekijken, geld storten en opnemen en overschrijvingen doen, hierdoor bespaart het u en de bank flink wat papierwerk. Want door deze werkwijze is  papierafschriften versturen verleden tijd. Op deze manier bespaart de bank kosten en hierdoor kan de bank dus een hogere rente aanbieden. Bij internet sparen wordt je voorzien van een gebruikersnaam en inlogcode waarmee je kunt inloggen en een beveiligd gedeelte van de website. Naast het gebruikersgemak biedt internet sparen je vaak ook een gunstige rente wat mogelijk is doordat de banken minder kosten maken. Soms leverd een internetspaarrekening een procent of meer aan rente dan in vergelijking met de gewone veel voorkomende spaarrekening.

Klimrente sparen
Met Klimrente spaart u met een jaarlijkse stijgende rentevergoeding voor als u langer spaart. Het gaat via tijd, staat je geld redelijk lang op uw rekening dan krijg u een hoger rentepercentage. Iedere keer als u een bedrag stort gaat de looptijd opnieuw in. Het werkt zo ook met het rentepercentage, iedere keer als u een bedrag stort krijgt dat bedrag keer op keer zijn eigen rente. De rente die u ontvangt wordt van te voren vastgesteld. Ineen onderzoek uit 2003 is vastgesteld dat deze manier van sparen niet zo voordelig is als dat het lijkt. Je kan de rente vaak vergelijken met die van een spaarrekening.

Levensloopregeling
De levensloopregeling is een regeling om als werknemer periodes van onbetaald verlof te betalen. Je kan met de levensloopregeling maximaal 12% per jaar van je bruto jaarloon inleggen tot een maximum van 210% van het bruto jaarsalaris. Het gespaarde te goed kun je wel aanvullen door spaarrente of bijvoorbeeld een beleggingsrendement. Ook kunt u tussentijds een gedeelte opnemen om het vervolgens weer aan te vullen tot de eerder genoemde 210% van het bruto jaarsalaris.
Meedoen aan de regeling is een wettelijk recht, maar als je verlof wilt opnemen moet je het wel overleggen met je werkgever.

Rentecertificaten
Rentecertificaten kun je vergelijken met de deposito spaarvorm maar bij deze vorm kan de looptijd door jezelf bepaald worden. Ook kun je zelf kiezen wanneer je de rente uitgekeerd wilt hebben. Dit kan meestal per maand maar dit kan ook aan het einde van de looptijd. Ondertussen kan er wel geld opgenomen worden maar dat is eigenlijk niet aan te raden gezien de redelijk hoge boete die dan volgt.

Sparen met of zonder voorwaarden
Wanneer je een spaarrekening opent kun je kiezen voor een spaarrekening met- of zonder beperkende voorwaarden. Het voornaamste verschil zit hem vaak in de mate waarmee je over je spaargeld kan beschikken, denk dus goed na waarvoor je je spaargeld nodig denkt te hebben.

Sparen voor kinderen
Sparen voor je kinderen wilt iedere ouder toch. Je wilt dat ze later een veilige toekomst hebben. Er zijn een paar methodes om te sparen voor je kinderen zodat ze wat geld krijgen of misschien zelfs wel kunnen studeren.

Sparen voor vereniging of stichting
Als je wilt sparen voor bijvoorbeeld een vereniging of een stichting dan zijn er meerdere opties. Er kan gekozen worden voor een deposito of uit een rente rekening. De meeste rekeningen hebben een relatief hoge rente en meestal hebben ze ook geen minimum inleg. Je kan bij de meeste rekeningen ook weer alles opnemen zonder moeite. Met dit soort kenmerken willen ze de verenigingen stimuleren.

Studentenrekening
Studenten rekeningen zijn vaak interessant voor studenten omdat het meeste automatisch geregeld wordt. Ook krijgen de studenten veel vrijheid met lenen voor studies en ze kunnen de bankpas ook gebruiken in het buitenland. Daarnaast is het gebruik van de bankpas vaak gratis terwijl bij een normale rekening voor een betaalpas betaald moet worden. Een studenten rekening heeft geen hoge rente. Voor de rente moet je niet een studenten rekening nemen.

Laat een reactie achter